Nowe zasady bezpieczeństwa
W strefie żółtej:
- w zgromadzeniach publicznych może uczestniczyć maksymalnie 25 osób;
- lokale gastronomiczne mogę być otwarte w godz. 6:00 – 21:00; zajęty może być co drugi stolik; po godz. 21:00 możliwe jest wyłącznie zamówienie posiłków na wynos;
- wydarzenia sportowe mogą się odbywać, ale bez udziału publiczności;
- w wydarzeniach kulturalnych przez publiczność może być zajęte maksymalnie 25 proc. miejsc dostępnych dla publiczności;
- zawieszona zostaje działalność basenów, aquaparków i siłowni;
- od 19 października w żółtej strefie obowiązuje ograniczenie liczby uczestników imprez okolicznościowych (wesel, konsolacji i in.) do 20 osób; spotkania te można organizować pod warunkiem, że podczas nich nie ma możliwości zabawy tanecznej.
W strefie czerwonej:
- w zgromadzeniach publicznych może uczestniczyć maksymalnie 10 osób;
- lokale gastronomiczne mogę być otwarte w godz. 6:00 – 21:00; zajęty może być co drugi stolik; po godz. 21:00 możliwe jest wyłącznie zamówienie posiłków na wynos;
- wydarzenia sportowe mogą się odbywać, ale bez udziału publiczności;
- w wydarzeniach kulturalnych przez publiczność może być zajęte maksymalnie 25 proc. miejsc dostępnych dla publiczności;
- zawieszona zostaje działalność basenów, aquaparków i siłowni;
- od 19 października w czerwonej strefie obowiązuje zakaz organizacji imprez okolicznościowych (wesel, konsolacji i in.)
Prowadzenie działalności związanej z organizacją, promocją lub zarządzaniem imprezami, takimi jak targi, wystawy, kongresy, konferencje, spotkania, włączając działalności polegające na zarządzaniu i dostarczaniu pracowników do obsługi terenów i obiektów, w których te imprezy mają miejsce jest dopuszczalne za pośrednictwem środków bezpośredniego porozumiewania się na odległość, czyli online. W hotelach zarówno w strefie żółtej, jak i czerwonej baseny, centra fitness oraz siłownie mogą działać, ale korzystać z nich mogą tylko goście hotelowi, którzy pozostają w obiekcie co najmniej jedną dobę hotelową. Nie mogą działać natomiast dyskoteki, kluby czy miejsca udostępniane do tańczenia. Restauracje i bary hotelowe są otwarte i mogą serwować gościom posiłki na sali, zgodnie z przyjętymi zasadami dla branży gastronomicznej.