Zsófia Mautner i András Jókuti smakują Polskę
Para znanych dziennikarzy z Węgier - Zsófia Mautner i András Jókuti - przyjechała do Polski, by poznawać uroki i smaki regionu małopolskiego. Goście na bieżąco relacjonowali swoje przygody w prowadzonych przez siebie kanałach społecznościowych. Pełna relacja z podróży pojawi się na węgierskiej wersji językowo-rynkowej Narodowego Portalu Turystycznego: Lengyelorszag.travel. Podczas podróży goście nie tylko zbierali materiały do publikacji w swoich mediach, ale też uczestniczyli w przygotowaniu profesjonalnego reportażu zdjęciowego. Materiał fotograficzny z udziałem węgierskich dziennikarzy zostanie wykorzystany do przygotowania kampanii promocyjnej w mediach społecznościowych POT na rynku węgierskim.
Zsófia Mautner jest obecnie jedną z najpopularniejszych prezenterek programów kulinarnych na Węgrzech. Prowadziła program kulinarny Masterchef Junior oraz codzienny program kulinarny w najpopularniejszym komercyjnym kanale telewizyjnym. Jest też czołową węgierską pisarką kulinarną, prowadziła wiele projektów kulinarnych i wydała 15 książek kucharskich (jedną z nich w języku angielskim, która została również przetłumaczona i opublikowana na Tajwanie). Publikuje w wielu magazynach o jedzeniu (Magyar Narancs, Nők Lapja, BBC Good Food itp.). Znana jest również ze spektakularnej zmiany ścieżki kariery: po udanej karierze w dyplomacji w Brukseli została pełnoetatową ekspertką kulinarną. Założyła swój blog kulinarny Chili & Vanília, na którym dzieli się swoją pasją do gotowania i wszystkiego, co związane z gastronomią. Popularność Zsofii na rynku węgierskim można porównać do popularności Magdy Gessler w Polsce.
András Jókuti to zaś węgierski smakosz i bloger mieszkający w Budapeszcie. Dzięki wielokrotnie nagradzanemu blogowi stał się autorytetem w budapeszteńskich restauracjach, cenionym w świecie kultury kulinarnej Węgier. Równolegle ze swoim osobistym blogiem regularnie publikuje artykuły w magazynie Feinschmecker (Niemcy), Forbes i Exclusive (Węgry), prowadzi kulinarne programy telewizyjne na Discovery Channel i TV Paprika. Jest członkiem Bocuse d'Or Academy Hungary jak też jest gospodarzem jednego z większych festiwali gastronomicznych na Węgrzech.