Znamy Ekspertów Śląskich Smaków 2019
W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Rywalizacja odbywała się w trzech kategoriach: szkół gastronomicznych, amatorów oraz profesjonalistów. W każdej z nich przyznano Złote, Srebrne oraz Brązowe Durszlaki oraz tytuły Eksperta Śląskich Smaków 2019.
Tegoroczna lista finalistów:
- w kategorii szkół gastronomicznych:
I miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim – Drużyna I
- Zupa z czosnku niedźwiedziego
- Przepiórka faszerowana kiszoną kapustą i kaszanką, kaszotto z grzybami, sos piwny, karmelizowane warzywa
- Ciasto niespodzianka z dodatkami
II miejsce: Dziewczyny ze Śląska – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach
- Kołoc jabłkowy w nowoczesnym wydaniu: jabłko/wanilia/cynamon/mięta
- Chłodnik z botwinki: botwinka/ogórek/pokrzywa
- Królik w śliwkach: królik/śliwka/pietruszka
III miejsce: Drużyna Zespołu Szkół Techniczno-Zawodowych z Piekar Śląskich
- Amuse-Bouche ze szpajzy cytrynowej z owocami i ziemią czekoladowo-orzechową
- Piankowa zupa z modrej kapusty z chrupiącymi skwarkami i chipsami z jabłka
- Karminadle z boczkiem, soczewicą, pieczone w tymianku, podane z różanymi kartoflami i
pieczonymi burakami na occie balsamicznym i miodzie
- w kategorii amatorów:
I miejsce: Rudzanki z Rud
- Kreple z kartoflami
- Rudzki żurek
- Karminadle z filungiem z sosem z grzybów leśnych, młode kartofle, czerwone buraczki „po naszymu”
II miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku
- Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką, domowa nalewka np. rabarbarowa
- Kluseczki z wątróbką na rosole
- Karkówka duszona w sosie z kopytkowymi placuszkami i młodą kapustą zasmażaną
III miejsce: Stowarzyszenie „Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka”
- Tatar z jelenia z żółtkiem przepiórczym
- Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami
- Rolada z jelenia, młoda kapusta zasmażana z koperkiem, kotlety ziemniaczane
- w kategorii profesjonalistów:
I miejsce: Restauracja Leśna Perła z Rudzińca
- Konfitowany boczek z hauskyzją chrzanową
- Botwinka z przepiórczym jajkiem
- Pierś i pieczeń z bażanta z kopytkami z pieczonego ziemniaka oraz z krupniokiem i czerwoną kapustą
II miejsce: Drużyna Malinowego Dworu z Katowic
- Placek ziemniaczany ze śledziem w burakach
- Ajlauf z kalafiorem
- Krupniok w boczku z panczkrautem z ogórkami w miodzie
III miejsce: The Piano Tychy
- Czarny pączek nadziewany kaszanką/puree z jabłka/chrust z boczku/sos rabarbarowy
- Krem z żurku na zakwasie/pieczony czosnek/żółtko panierowane/karmelizowana cebula/puree z borowika/oliwa majerankowa/czips z krupów/boczek wędzony
- Policzek z jelenia/panczkraut w ziołowej kruszonce/grzybowy demi-glace na dziczyźnie/smażony bób/karmelizowane marchewki/puree z pasternaku