Walory polskiej turystyki prezentowane przez POT w haskiej siedzibie Europolu
Polska Organizacja Turystyczna promowała nasz kraj i jego walory turystyczne podczas organizowanych w październiku, w siedzibie Europolu w Hadze, uroczystych obchodów 100-lecia Odzyskania przez Polskę Niepodległości.
Uroczystość zgromadziła ponad tysiąc uczestników. Wśród tego grona licznie przybyli zaproszeni goście reprezentujący międzynarodowe struktury bezpieczeństwa Europol oraz współorganizatorzy Obchodów 100-lecia Odzyskania Niepodległości, przedstawiciele Polskiej Organizacji Turystycznej, ambasady RP w Hadze i Komendy Głównej Policji.
W trakcie spotkania na monitorach multimedialnych rozmieszczonych w salach siedziby Europolu, emitowane były najnowsze filmy promocyjne Polskiej Organizacji Turystycznej, ukazujące wiodące atrakcje naszego kraju i nagradzane w konkursach produkty turystyczne. Do przekazu wideo nawiązywały materiały informacyjne z zakresu turystyki kulturowej i aktywnej, prezentowane na stoisku ośrodka POT w Amsterdamie, który autorsko przygotował również wystawę fotogramów Kulturalny Kraków.
Punktem programu skupiającym uwagę obecnych była loteria ze szczytnym przesłaniem wsparcia funduszy dla rodzin policjantów poległych na służbie. Nagrody dla uczestników ufundowały Polska Organizacja Turystyczna wspólnie z Sekcją Polską przy Europolu. Główna nagroda, pobyt weekendowy w Warszawie w 2019 roku, przypadła w udziale amerykańskiemu funkcjonariuszowi łącznikowemu. Inne osoby dotujące cel loterii, otrzymały pakiety zawierające przewodniki po Polsce w języku angielskim i krótką historię Polski autorstwa Adama Zamoyskiego pt. „Poland. A History” oraz pamiątkowe upominki opatrzone logiem Polska.
Wieczór urozmaiciła degustacja dań typowych dla kuchni polskiej, dająca przedsmak turystyki kulinarnej. Podniebienia gości pobudził kunszt kucharzy góralskiej restauracji Kleine Zakopane. Przy stołach rozsmakowywano się w tradycyjnych regionalnych specjałach, szaszłykach góralskich, kwaśnicy, plackach po zbójnicku, oscypku z grilla. Ceprom pragnącym poznać smaki innych typowych dla polskich regionów potraw, serwowano między innymi barszcz z uszkami, żurek z jajkiem i kiełbasą, golonkę z grilla, pierogi i roladę śląską.