Tydzień polskich smaków we Francji
Polska Organizacja Turystyczna we współpracy z Bocuse d’Or Poland oraz Stowarzyszeniem Paryskich Bistrots zaproponowała, w ramach menu du jour (menu dnia), wybrane polskie dania, będące zapowiedzią zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Z tej okazji do Francji przyjechał znany kreator polskiej kuchni Adam Chrząstowski, który szkolił francuskich kucharzy z tradycyjnych, polskich potraw. Partnerem dla polskiego szefa kuchni był Alain Fontaine, jedna z najbardziej znanych postaci tej branży i jednocześnie prezes l’Association Française des Maitres Restaurateurs.
Menu du jour to zwyczajowo danie specjalne, które każdego dnia szef kuchni poleca swoim klientom. W grudniu w paryskich restauracjach będą to specjalności kuchni polskiej, takie jak bitki wołowe, żurek, kaczka z jabłkami, naleśniki z serem, śledzie, pieczony sandacz. Inauguracja tygodnia polskiego odbyła się w restauracji "Le Mesturet" w obecności francuskich mediów i touroperatorów specjalizujących się w polskiej ofercie turystycznej. Zgromadzonym gościom towarzyszył zespół Polonez, który właśnie obchodzi 30-lecie swojej działalności we Francji.