Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej już 18 kwietnia!
Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day) to międzynarodowego święto odbywające się co roku 18 kwietnia, którego celem jest promocja lokalnych i regionalnych tradycji kulinarnych. Zwyczaj ten zainicjowała World Food Travel Association w 2019 roku.
Tegoroczna edycja będzie wyjątkową ze względu na trwającą na świecie pandemię, ale także dlatego, że do świętowania po raz pierwszy przyłącza się Polska. Za koordynację wydarzenia odpowiada ambasador WFTA w Polsce – Hubert Gonera, znany między innymi z tworzenia szlaków kulinarnych na terenie całego kraju.
Do udziału w uroczystszości zostały zaproszone organizacje turystyczne z wielu miejsce w Polsce, które przygotowują liczne programy promująca kuchnię ich okolic. Szereg atrakcji przygotowała m.in. Pomorska Organizacja Turystyczna (PROT), która stworzyła np. kampanię z filmem promującym kulinarne hity regionu czy konkurs, w którym do wygrania będą koszyki lokalnych, pomorskich smaków.
- Tegoroczna edycja święta, obchodzona jest w czasie, który jest ogromnym wyzwaniem dla świata turystyki i gastronomii. Jesteśmy przekonani, że nasza aktywność online pozwoli przybliżyć naszym gościom potencjał kulinarny regionu pomorskiego i zaplanować osobistą wizytę w miejscach, które już wkrótce ponownie będą mogły przyjmować odwiedzających - mówi dyrektor biura PROT Łukasz Margian.
Krótki cykl filmików dotyczących wielkanocnych potraw można obejrzeć na kanale Youtube TVK Winogrady. Spoty opowiadające o takich przysmakach jak żurek, biała kiełbasa i mazurek powstały dzięki udziałowi Marty Masternak, junior ambasadora World Food Travel Association w Polsce.
Wydarzenia podczas WFTD można śledzić odwiedzając profil World Food Travel Association https://www.facebook.com/worldfoodtravel na Facebooku. Pomimo pandemicznych warunków wiele krajów zdecydowało się wykorzystać tą datę do przypomnienia o swojej tradycji kulinarnej.
- Zapraszamy wszystkich miłośników jedzenia do świętowania World Food Travel Day, bo jak widać świętować można na wiele sposobów! Liczę także, że w kolejnych edycjach światowego Dnia Turystyki Kulinarnej weźmie udział więcej regionów, restauracji i miast. Polska tożsamość kulinarna jest wciąż nieodkryta - podkreśla Hubert Gonera.