en
en
Kontakt

Ruszył festiwal smaków i tradycji „Polska od Kuchni”!

Festiwal to niepowtarzalna okazja do podtrzymywania regionalnych tradycji. Ma na celu integrację, aktywizację i wsparcie lokalnych społeczności, promocję polskich produktów i dziedzictwa kulinarnego oraz wymianę międzypokoleniowej wiedzy i umiejętności.

„Polska od Kuchni” stwarza także możliwość zaprezentowania oferty turystycznej regionów wiejskich i zachęcenia do aktywowania Polskiego Bonu Turystycznego. – Dzięki bonowi wiele rodzin będzie miało szansę spędzić wakacje na polskiej wsi, poznając podczas pobytu regionalne smaki, produkty i historie – mówi Anna Salamończyk-Mochel, wiceprezes Polskiej Organizacji Turystycznej.

W programie każdej edycji wydarzenia znajdą się między innymi: pokazy kulinarne połączone z degustacją, prowadzone przez znanych szefów kuchni, różnorodne warsztaty oraz panele dyskusyjne prowadzone w dedykowanych strefach, aktywności i zabawy dla całych rodzin, spotkania z gwiazdami i celebrytami, a także koncerty. Nieodłącznym elementem festiwalu jest Jarmark Produktów Regionalnych, podczas którego lokalni producenci, rolnicy, rękodzielnicy i koła gospodyń wiejskich mają okazję prezentować i sprzedawać swoje wyroby.

Inauguracja festiwalu odbyła się w Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku. Odwiedzający mogli  m.in. posłuchać koncertów kapeli „Jodłowianie”, wziąć udział w pleceniu tradycyjnych wianków czy posmakować dań z pogranicza, takich jak chłopski garnek.

W wydarzeniu uczestniczył Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Rafał Szlachta, który zwrócił uwagę na to, że powodów, aby odwiedzić Podkarpacie jest mnóstwo: – Można tu wypoczywać na wiele sposobów, również aktywnie. Na Podkarpaciu istnieje dużo ścieżek rowerowych, tras do jazdy konnej. To jeden z najbardziej zielonych regionów w Polsce, warto tu przyjechać i wspierać to miejsce.

Wydarzenie w Sanoku było pierwszym z serii w ramach festiwalu „Polska od Kuchni”.  Trasa festiwalu obejmie cały kraj. Festiwal odwiedzi każde województwo, by zaserwować uczestnikom bezpłatne wydarzenia okraszone wspaniałą atmosferą lokalnych społeczności oraz regionalnej kultury i tradycji.

Harmonogram imprez:

1.      Podkarpackie, Sanok, Muzeum Budownictwa Ludowego – 29 maja

2.      Podlaskie, Supraśl, rynek – 5 czerwca

3.      Dolnośląskie, Zamek Czocha – 12 czerwca

4.      Opolskie, Opole , Muzeum Wsi Opolskiej – 19 czerwca

5.      Lubuskie, Muzeum Etnograficzne w Ochli – 26 czerwca

6.      Łódzkie, Sulmierzyce, stadion sportowy – 3 lipca

7.      Małopolskie, Stary Sącz, rynek – 10 lipca

8.      Warmińsko-Mazurskie, Olsztynek, skansen – 17 lipca

9.      Pomorskie, Parszczyce (Kóle Józefa) gm. Krokowa – 24 lipca

10.   Mazowieckie, Radom, Muzeum Wsi Radomskiej – 31 lipca

11.   Zachodniopomorskie, Wolin, marina vis-à-vis Osady Słowian i Wikingów – 7 sierpnia

12.   Śląskie, Zawiercie – 14 sierpnia

13.   Kujawsko-Pomorskie, Chełmno, rynek – 21 sierpnia

14.   Lubelskie, Zamość – 28 sierpnia

15.   Wielkopolskie, Swarzędz, teren przy pływalni "Wodny Raj" – 11 września

16.   Świętokrzyskie, Ostrowiec Świętokrzyski, teren przy "Browarze Kultury" – 18 września

Finał odbędzie się 25 września na PGE Narodowym w Warszawie.

Więcej informacji na stronie: www.festiwalpolskaodkuchni.pl

Do góry