Ruszył festiwal smaków i tradycji „Polska od Kuchni”!
Festiwal to niepowtarzalna okazja do podtrzymywania regionalnych tradycji. Ma na celu integrację, aktywizację i wsparcie lokalnych społeczności, promocję polskich produktów i dziedzictwa kulinarnego oraz wymianę międzypokoleniowej wiedzy i umiejętności.
„Polska od Kuchni” stwarza także możliwość zaprezentowania oferty turystycznej regionów wiejskich i zachęcenia do aktywowania Polskiego Bonu Turystycznego. – Dzięki bonowi wiele rodzin będzie miało szansę spędzić wakacje na polskiej wsi, poznając podczas pobytu regionalne smaki, produkty i historie – mówi Anna Salamończyk-Mochel, wiceprezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
W programie każdej edycji wydarzenia znajdą się między innymi: pokazy kulinarne połączone z degustacją, prowadzone przez znanych szefów kuchni, różnorodne warsztaty oraz panele dyskusyjne prowadzone w dedykowanych strefach, aktywności i zabawy dla całych rodzin, spotkania z gwiazdami i celebrytami, a także koncerty. Nieodłącznym elementem festiwalu jest Jarmark Produktów Regionalnych, podczas którego lokalni producenci, rolnicy, rękodzielnicy i koła gospodyń wiejskich mają okazję prezentować i sprzedawać swoje wyroby.
Inauguracja festiwalu odbyła się w Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku. Odwiedzający mogli m.in. posłuchać koncertów kapeli „Jodłowianie”, wziąć udział w pleceniu tradycyjnych wianków czy posmakować dań z pogranicza, takich jak chłopski garnek.
W wydarzeniu uczestniczył Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Rafał Szlachta, który zwrócił uwagę na to, że powodów, aby odwiedzić Podkarpacie jest mnóstwo: – Można tu wypoczywać na wiele sposobów, również aktywnie. Na Podkarpaciu istnieje dużo ścieżek rowerowych, tras do jazdy konnej. To jeden z najbardziej zielonych regionów w Polsce, warto tu przyjechać i wspierać to miejsce.
Wydarzenie w Sanoku było pierwszym z serii w ramach festiwalu „Polska od Kuchni”. Trasa festiwalu obejmie cały kraj. Festiwal odwiedzi każde województwo, by zaserwować uczestnikom bezpłatne wydarzenia okraszone wspaniałą atmosferą lokalnych społeczności oraz regionalnej kultury i tradycji.
Harmonogram imprez:
1. Podkarpackie, Sanok, Muzeum Budownictwa Ludowego – 29 maja
2. Podlaskie, Supraśl, rynek – 5 czerwca
3. Dolnośląskie, Zamek Czocha – 12 czerwca
4. Opolskie, Opole , Muzeum Wsi Opolskiej – 19 czerwca
5. Lubuskie, Muzeum Etnograficzne w Ochli – 26 czerwca
6. Łódzkie, Sulmierzyce, stadion sportowy – 3 lipca
7. Małopolskie, Stary Sącz, rynek – 10 lipca
8. Warmińsko-Mazurskie, Olsztynek, skansen – 17 lipca
9. Pomorskie, Parszczyce (Kóle Józefa) gm. Krokowa – 24 lipca
10. Mazowieckie, Radom, Muzeum Wsi Radomskiej – 31 lipca
11. Zachodniopomorskie, Wolin, marina vis-à-vis Osady Słowian i Wikingów – 7 sierpnia
12. Śląskie, Zawiercie – 14 sierpnia
13. Kujawsko-Pomorskie, Chełmno, rynek – 21 sierpnia
14. Lubelskie, Zamość – 28 sierpnia
15. Wielkopolskie, Swarzędz, teren przy pływalni "Wodny Raj" – 11 września
16. Świętokrzyskie, Ostrowiec Świętokrzyski, teren przy "Browarze Kultury" – 18 września
Finał odbędzie się 25 września na PGE Narodowym w Warszawie.
Więcej informacji na stronie: www.festiwalpolskaodkuchni.pl