Promocja polskiej kuchni w USA
Podczas wieczoru zaserwowano tradycyjne przysmaki polskiej kuchni w nowoczesnym, kreatywnym wydaniu. Menu opracowane na podstawie naturalnych, najwyższej jakości produktów zachwyciło gości, wśród których znaleźli się przedstawiciele mediów oraz lokalnych instytucji.
W trakcie uroczystej kolacji goście otrzymali książki z przepisami na tradycyjne polskie potrawy. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych niezwykle cenią polską kuchnię. W stanie Connecticut, w którym Polacy stanowią ok. 10% wszystkich mieszkańców, działa wiele polskich restauracji i sklepów z polskimi produktami. To doskonały sposób, żeby zachęcić amerykańskich turystów do bliższego poznania polskich smaków podczas podróży do Polski.
Damian Wawrzyniak na co dzień prowadzi restaurację House of Feasts w Peterborough w Anglii. Był szefem kuchni podczas Igrzysk Olimpijskich w Londynie, gotował dla księcia Williama i księżnej Kate, brał udział w konsultacjach menu na wesele księcia Harry’ego i Meghan Markle. Został wyróżniony przez prestiżowy przewodnik Michelin, a magazyn BBC wymienił go wśród dziesięciu pionierów brytyjskiej kuchni.