Promocja polskich kulinariów w Moskwie
Polska Organizacja Turystyczna we współpracy z Instytutem Polskim w Moskwie w ramach kampanii „Rozsmakuj się w Polsce” zorganizowała dwa warsztaty kulinarne w stolicy Rosji. Zaproszeni goście degustowali tradycyjne przysmaki polskiej kuchni i otrzymywali materiały reklamowe o Polsce.
Kampania „Rozsmakuj się w Polsce” ma na celu pokazania Polski jako kraju nie tylko ciekawego turystycznie, ale także smacznie inspirującego. Uczestnicy warsztatów, głownie dziennikarze, blogerzy kulinarni i turystyczni mieli okazję poznać smaki tradycyjnej polskiej kuchni oraz zapoznać się z atrakcjami turystycznymi naszego kraju.
W ramach akcji odbyły się dwa pokazy. Pierwszy, zorganizowany 8 października w Krokus Expo podczas popularnych moskiewskich targów gastronomicznych, poprowadził szef kuchni Ambasady RP w Moskwie Sylwester Prokopiuk. Drugi zaś, zatytułowany „Smaki Polskiej jesieni”, odbył się 12 października na Centralnym Rynku ul. Maroseyka i przeprowadził go Paweł Zieliński szef kuchni hotelu Belotto 5* w Warszawie.
Zaproszeni goście mieli okazję degustować przysmaki polskiej kuchni m.in. tradycyjny żurek, zapiekaną kaczkę w sosie żurawinowo-wiśniowym, dania z pstrąga i szczupaka z młodym szpinakiem czy wieprzowinę z marynowanymi kurkami.
Warsztaty zgromadziły łącznie ponad 100 gości. Podczas spotkania uczestnikom zostały przekazane materiały i publikacje promocyjne.