POT wspiera Team Poland na konkursie Bocuse d’Or
Już 23 marca w Budapeszcie rozpocznie się dwudniowy, europejski etap konkursu gastronomicznego Bocuse d’Or. Polskę w walce o awans do finału reprezentował będzie szef Jakub Kasprzak. Partnerem Team Poland uczestniczącego w prestiżowych zmaganiach mistrzów kuchni jest Polska Organizacja Turystyczna.
Współpraca w zakresie gastronomii i promocji polskich specjałów na arenie międzynarodowej pomiędzy POT i Akademią Bocuse d’Or Polska to efekt podpisanego 17 marca porozumienia. Jego celem jest promocja polskiej turystyki kulinarnej poprzez start polskiej drużyny w tak prestiżowym konkursie jak Bocuse d'Or oraz wykorzystanie potencjału szefów kuchni z Akademii Bocuse d’Or Polska w zaplanowanych działaniach promocyjnych Polskiej Organizacji Turystycznej na świecie.
Do rywalizacji w półfinale w stolicy Węgier stanie aż 18 państw. Reprezentant Polski – szef kreatywny 5 Posiłków Dziennie Poznań Jakub Kasprzak powalczy o awans do Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie.
Pochodzący z Poznania kucharz oraz jego rywale kulinarne arcydzieła tworzyć będą z trzech rodzajów ziemniaków, combru i udźca z sarny i kaczej wątróbki, które mają być podane przy akompaniamencie dwóch dowolnych dodatków oraz jednego przygotowanego na bazie kwaśnej śmietany i serka wiejskiego. Prace na talerzu oceniać będzie międzynarodowe jury złożone z najwybitniejszych specjalistów w swojej dziedzinie. Uczestnicy na przygotowanie swoich dań będą mieli 5 godzin i 35 minut, a ocenie podlegać będzie nie tylko smak, ale również kreatywność, technika i tekstura.
Droga do europejskich eliminacji wiodła przez eliminacje krajowe. Reprezentanta spośród najbardziej obiecujących talentów kulinarnych wyłoniło jury, w składzie którego zasiedli między innymi Kurt Scheller czy Adam Chrząstowski.
Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny świata rozgrywany od 1987 roku, a jego inicjatorem był francuski mistrz gastronomii Paul Bocuse, który postanowił zorganizować gastronomiczne igrzyska. Konkurs rozgrywany jest co dwa lata, a jego dotychczasowi laureaci stanowią światową elitę kucharzy.