POT prowadzi cykl warsztatów kulinarnych w Chinach
W zeszły weekend po raz kolejny do Pekinu zawitała prawdziwie polska atmosfera. Kontynuując cykl warsztatów kulinarnych POT, tym razem zaprosiliśmy lokalnych mieszkańców, by spróbowali swoich sił z jednym z najbardziej tradycyjnych deserów wielkanocnych – mazurkiem. W ciągu całodniowych zajęć wielkanocnych ponad 50 osób miało okazję lepiej poznać polskie zwyczaje związane z tym chrześcijańskim świętem, przygotować od podstaw dwa rodzaje mazurków oraz obejrzeć mini wystawę o Polsce.
Wśród uczestników wydarzenia znaleźli się laureaci konkursu wielkanocnego na Weibo, przedstawiciele mediów, tour operatorzy oraz studentki pierwszego roku polonistyki z Pekińskiego Uniwersytetu Języków Obcych. Studentki miały najcięższe zadania, gdyż poza samym kulinarnym wyzwaniem, musiały zmierzyć się z polskim słownictwem związanym z Wielkanocą i wypiekami.
Tego rodzaju interaktywne warsztaty, w trakcie których uczestnicy mogą zbudować pozytywne skojarzenia z Polską, na odległość doświadczyć atmosfery naszego kraju i lepiej zrozumieć nasze zwyczaje, cieszą się bardzo dużą popularnością. Są również idealnym sposobem w czasach ograniczonych podróży by zainteresować turystów Polską, jako potencjalnym kierunkiem kolejnych wypraw zagranicznych. W końcu jak mówi stare powiedzenie – przez żołądek do serca.
Wydarzenie organizowane było we współpracy z Instytutem Polskim.