POT i Bedekr na Dniu Polskim w Pradze
W ogrodach Ambasady RP w Pradze odbył się 4 września Dzień Polski – święto polskiej kultury, gastronomii i turystyki. Polska Organizacja Turystyczna wykorzystała wydarzenie do promocji przyjazdów do naszego kraju. Organizatorem pikniku był Instytut Polski w Pradze.
W sobotę 4 września mieszkańcy czeskiej Pragi mogli poczuć prawdziwie polski klimat. Instytut Polski w Pradze zorganizował w ogrodach tamtejszej Ambasady RP Dzień Polski – wydarzenie pełne atrakcji związanych z naszym krajem, którego celem była kompleksowa promocja Polski wśród Czechów. Nie zabrakło występów artystycznych, atrakcji muzycznych, mistrzostwa polskiej kuchni czy promocji turystyki w polskich regionach, a główny sponsor ORLEN Unipetrol zaparkował przed budynkiem Ambasady swój EDObus – mobilne laboratorium chemiczne.
W wydarzeniu wzięła udział również Polska Organizacja Turystyczna, która przygotowała stoisko z materiałami promocyjnymi oraz gadżetami dla gości imprezy. Na nasze zaproszenie na scenie wystąpiła również znana czeska aktorka Jitka Ježkovej, która opowiadała o programie Bedekr-Polska. Jego emisja zaplanowana jest w Czeskiej Telewizji już na przyszły tydzień.
BEDEKR to program, w którym znani czescy aktorzy przedstawiają swoim rodakom pomysły na wyjątkową podróż. Najbliższy sezon w całości dotyczyć będzie Polski. Celem siódmej serii programu jest pokazanie Czechom, że nie muszą jechać daleko, by przeżyć niezapomniane wakacje. Wystarczy, że przekroczą polsko-czeską granicę. Tam czeka na nich bogactwo kulturowe, wspaniała kuchnia i różnorodna natura (morze, jeziora, góry). Program będzie emitowany co tydzień na kanale 2 czeskiej telewizji publicznej w prime time.
W Dniu Polskim swoje oferty przedstawiały także regiony: dolnośląskie z Wrocławiem oraz – dość egzotyczne na czeskim rynku – Podlasie. Goście mogli zapoznać się także z konkretnymi atrakcjami: Hydropolis, Kolejkowo, Centrum Historii Zajezdnia czy Muzeum Pana Tadeusza.
Prawdziwym hitem były – co oczywiste - polskie potrawy oferowane w namiotach gastronomicznych. Pierogi, bigos, wędliny, kiełbaski, a także piwo i miody podbiły serca uczestników Dnia Polskiego.
fot. Marta Borowiecka