Polska w Przewodniku Michelin 2023
- To nowe otwarcie w promocji polskiej gastronomii. Przed nami, dzięki zaangażowaniu Polskiej Organizacji Turystycznej, kolejny etap rodzimej turystyki kulinarnej. Polska gastronomia jest na wysokim poziomie, podobnie jak polska żywność, która cieszy się uznaniem koneserów smaku i jakości. Obecność w Przewodniku jest naturalnym krokiem i ugruntowaniem polskich kulinariów na mapie świata - powiedział pełnomocnik prezesa RM ds. promocji polskiej marki, Andrzej Gut-Mostowy.
Polska Organizacja Turystyczna wraz z Ministerstwem Sportu i Turystyki od lat promuje polskie kulinaria stawiając na gościnność i lokalność.
- Wsłuchując się w głos branży i regionów podpisaliśmy list intencyjny gwarantujący ciągłość działań promocyjnych oraz rozwój przewodnika Michelin o kolejne regiony. Selekcja Przewodnika Michelin 2023 potwierdziła przynależność Polski do grona krajów dbających o dziedzictwo kultury gastronomicznej – dodał prezes POT Rafał Szmytke
Porozumienie z Michelin zakłada możliwość dodawania kolejnych regionów (dwóch-trzech rocznie) do przewodnika oczywiście po pozytywnym audycie kulinarnym. W tym roku Polska Organizacja Turystyczna planuje wiele działań promocyjnych w kraju i zagranicą skupionych wokół 3 miast wymienionych w prestiżowym przewodniku Michelin, a także mających na celu promocje lokalnych produktów i wielokulturowej polskiej kuchni. Turystyka kulinaria jest magnesem przyciągającym turystów z całego świata. Marka Michelin jest najbardziej rozpoznawanym symbolem i gwarantem dobrej jakości dań. Przewodnik obecny w ponad 32 krajach jest gwarantem świetnej kuchni, której w Polsce nie brakuje.
- Serdecznie gratuluję restauracjom dostrzeżonym i wyróżnionym przez Przewodnik Michelin, które w naturalny sposób stają się gastronomicznymi ambasadorami Polski. To wyjątkowa chwila dla polskiej marki i jej rozbudowy, a także dla rozwoju tego rodzaju turystyki na rynku międzynarodowym. Turyści doceniają kulinaria i wybierają jako cel podróży destynacje oparte o rekomendacje Michelin - podkreślił wiceminister.
Pokazują to liczby:
80% podróżników uważa, że gwiazdki Michelin dla gastronomi są tym samym czym Oskary dla przemysłu filmowego.
- 2/3 podróżujących wybrałoby destynacje opierając się na rekomendacjach Michelin,
- 57% podróżujących przedłużyło by swój pobyt opierając się na rekomendacjach Michelin,
- 71% podróżujących wydałoby więcej pieniędzy opierając się na rekomendacjach Michelin, średnio o około 40EUR.
Marka Przewodnika Michelin i rekomendacje w nim zawarte to nieoceniony magnes przyciągający miłośników kuchni nie tylko z Europy, ale i całego świata.
Współpraca Polskiej Organizacji Turystycznej z Przewodnikiem Michelin niesie za sobą szereg korzyści. Rozwój infrastruktury oraz transportu, promocja regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnego rynku spożywczego, przyciągnięcie inwestorów w branży hotelarsko-gastronomicznej, wzrost jakości świadczonych usług, prestiżu polskich miast na całym świecie i zainteresowania przez turystów zagranicznych – to tylko jedne z wielu spodziewanych efektów.
Objęcie Warszawy, Krakowa i Poznania promocją międzynarodowego wydawnictwa to także szansa na rozwój kadr gastronomicznych, które ze względu na stałe nadążanie za obowiązującymi trendami i wizytami wymagających najwyższych doznań smakowych gości i inspektorów, będą musiały nieustannie poszerzać wiedzę oraz doskonalić swoje umiejętności.
Restauracje wyróżnione przez Przewodnik Michelin:
Dwie gwiazdki: Bottiglieria 1881 (Kraków)
Jedna gwiazdka: Muga (Poznań), NUTA (Warszawa)
Bib Gourmand:
- Warszawa: alewino, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill, Le Braci
- Poznań: Fromażeria, TU.REStAURANT
- Kraków: MOLÁM
Rekomendacje:
- Warszawa: Bez Gwiazdek, Butchery & Wine, Concept 13, Dyletanci, elixir by Dom Wódki, Epoka, Europejski Grill, Hub.praga, Kontakt, Muzealna, Nobu Warsaw, Nolita, Rozbrat 20, Szóstka
- Poznań: 62 Bar & Restaurant, A nóż widelec, Delicja, NOOKS, Papavero, SPOT., The Time, Zen On
- Kraków: Albertina, Amarylis, Artesse, Copernicus, Farina, Fiorentina, Filipa 18, Hana Sushi, Karakter, Kogel Mogel, Pod Nosem, NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak, Pod Różą, Szara, ZaKładka, Zazie
- Kościelisko: Giewont
Przewodnik MICHELIN – turystyka kulinarna
Przewodnik MICHELIN, którego pierwsza edycja ukazała się w 1900 r., służy jako informator gastronomiczny zarówno profesjonalistom, jak i konsumentom. Przewodnik jest obecny w ponad 38 krajach i od wielu lat wyróżnia destynacje, doceniając wysoką jakość i niezapomniane doświadczenia kulinarne, zachęcając jednocześnie gości do promowania tych wyjątkowych miejsc. Istotną rolę odgrywa tutaj dogłębna znajomość branży, gdyż inspektorzy Michelin stosują te same unikalne kryteria do oceny jakości lokalu niezależnie od tego, gdzie się znajdują. Na chwilę obecną wybrano ponad 16 000 lokali, a ponad 3000 restauracji na całym świecie wyróżniono gwiazdkami za najlepsze doświadczenia kulinarne.