Polska kuchnia regionalna podbija Kijów
Dzień Polskiej Kuchni w Kijowie wszedł już na stałe do kalendarza wydarzeń promujących polską tradycję kulinarną na Ukrainie. W kolejnej edycji imprezy zapoczątkowanej już ponad dziesięć lat temu przez polskiego przedsiębiorcę Tomasza Tomczyka zaprezentował się Śląsk, a dokładniej kuchnia regionu Beskidów.
Zaproszony przez Zagraniczny Ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej szef kuchni restauracji Słodowania z Bielska Białej Edi Malon przygotował dla gości kwaśnicę i placki po zbójnicku. Gość z Polski barwnie opowiadał o tradycjach kulinarnych regionu, przeprowadził pokaz i warsztaty kulinarne, a dyrektor Wydziału Turystyki Starostwa Żywieckiego Mirosław Dziergas opowiedział dlaczego warto odwiedzać ten region Polski o każdej porze roku.
Święto przyciągnęło do kijowskiej restauracji Kraków licznych miłośników Polski, a także przedstawicieli polskiej mniejszości narodowej, której przedstawiciele wystąpili także na scenie. Obok zespołu „Wszystko w porządku” z polskiego Kulturalno-Oświatowego Towarzystwa Rodyna z Browarów, gości porwał do tańca zespół „Bacówka” z Żywca. Pogoda dopisała, nastroje były znakomite a gospodyni restauracji Kraków, wielka miłośniczka Polski Switłana Jastrubenko już podczas pożegnania obiecała następne spotkanie za rok!