Małopolskie smaki na gastronomicznej mapie Kijowa
Zakończyła się zorganizowana przez Zagraniczny Ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej w Kijowie przy wydatnej pomocy Jordan Group, praktyka dla ukraińskiego kucharza Serhija Morozowa. Szef kuchni restauracji i hotelu „Kraków” w Kijowie, przez dwa tygodnie zgłębiał w czterogwiazdkowym krakowskim hotelu „Galaxy” tajniki małopolskiej kuchni. Będzie teraz prezentował swoje umiejętności miejscowym smakoszom.
Zakończyła się zorganizowana przez Zagraniczny Ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej w Kijowie przy wydatnej pomocy Jordan Group, praktyka dla ukraińskiego kucharza Serhija Morozowa. Szef kuchni restauracji i hotelu „Kraków” w Kijowie, przez dwa tygodnie zgłębiał w czterogwiazdkowym krakowskim hotelu „Galaxy” tajniki małopolskiej kuchni. Będzie teraz prezentował swoje umiejętności miejscowym smakoszom.
Dzięki tej inicjatywie mamy zamiar wiosną, wraz z Małopolską Organizacją Turystyczną nadać restauracji hotelu „Kraków” tytuł Regionalnej Karczmy Małopolski. Będzie to wspaniała okazja do popularyzacji polskich smaków, z których jesteśmy dumni. Wielkim uznaniem cieszy się na Ukrainie polski żurek, będący najbardziej rozpoznawalnym polskim daniem. W menu nie zabraknie z pewnością flaków, bigosu i krakowskiej maczanki. Unikalnych wędlin dostarczy własna wędzarnia, której wyroby zyskały już wśród bywalców zasłużone uznanie.
Nowe, polskie miejsce na gastronomicznej mapie Kijowa zapełni lukę, która powstała kilka lat temu po pożarze w jedynej polskiej restauracji „Opałkowa Chata”. Organizowane tam wspólnie z Polską Organizacją Turystyczną Dni Polskiej Kuchni cieszyły się dużą popularnością. Mamy teraz nadzieję na odbudowanie tej tradycji w nowym miejscu.