Kulinarne miejsca na mapie Polski
Pokazywanie tradycji danego regionu poprzez atrakcyjną ofertę kulinarno-gastronomiczną to już teraz konieczność. Każdy z nas lubi dobrze zjeść. Chętniej wrócimy tam, gdzie nas dobrze ugoszczono, a zwłaszcza, gdy mieliśmy okazję skosztować niebanalne dania przygotowane z lokalnych, świeżych produktów.
Takich kulinarnych miejsc na mapie Polski jest coraz więcej. Co ważne, nawiązują ze sobą współpracę, bo razem łatwiej się promować, ale też grupa zostanie szybciej zauważona. Z inicjatywy Polskiej Organizacji Turystycznej powstało w lipcu 2014 roku konsorcjum produktowe „Polskie Szlaki Kulinarne”. Działa na podstawie zapisów Marketingowej Strategii Polski w sektorze turystyki na lata 2012-2020. Przyjęte w niej założenia są zgodne z wytycznymi Programu Rozwoju Turystyki do roku 2020, sugerowanymi przez Komisję Europejską oraz Ministerstwo Sportu i Turystyki. Konsorcjum działa samodzielnie w afiliacji przy Polskiej Organizacji Turystycznej. Jego celem jest promocja tradycji kulinarnych i produktów regionalnych w kraju i za granicą.
Cały artykuł do przeczytania w Aktualnościach Turystycznych