Kulinarna podróż z Irlandii do Krakowa
Turystyka kulinarna, a zwłaszcza bogactwo kuchni regionu małopolskiego to temat przewodni wizyty prasowej, którą od 13 do 16 maja zorganizowała Polska Organizacja Turystyczna. Do Krakowa na zaproszenie Zagranicznego Ośrodka POT w Londynie przybył irlandzki dziennikarz Leslie Graham.
Program wizyty został ułożony w taki sposób, by pokazać jak najpełniej różnorodność kuchni regionalnej. Podczas trzydniowej wizyty dziennikarz tworzący internetowy kanał filmowy Unravel Travel TV spróbował dań specjalnie dla niego wyselekcjonowanych przez szefów kuchni takich kultowych miejsc jak: Bar Wierzynek, CK Deserter, Karakter, Bagelmama, Hevre Bar, Mleczarnia, Szara Gęś, Bazaar Bistro oraz William Rabbit & Co. Nie zabrakło również okazji do spróbowania klasycznego jedzenia ulicznego, wizyty w lodziarni wyrabiającej desery według domowych receptur, a także wizyty w Muzeum Obwarzanka.
Oprócz walorów kulinarnych Leslie Graham miał możliwość zapoznania się także z historią Krakowa oraz z jego głównymi atrakcjami turystycznymi takimi jak: Wzgórze Wawelskie, Planty, Kazimierz czy Rynek Główny. Wizytę dopełnił pobyt w kopalni w Wieliczce oraz serwowany pod ziemią lunch składający się z klasycznych polskich potraw. Relacje z podróży, poza kanałem Unravel Travel TV ukażą się także na łamach Irish Post.
Kulinarna podróż prasowa została zrealizowana przez Zagraniczny Ośrodek POT w Londynie jako jeden z elementów strategii marketingowej obejmującej w bieżącym roku m.in promocje walorów kulinarnych Polski. Partnerem pobytu był Urząd Miasta Kraków.