Jura przyciąga turystów regionalnymi przysmakami
Jura Krakowsko – Częstochowska oferuje niezmierzone i wciąż nie do końca odkryte bogactwo naturalnej kuchni lokalnej. Okolice Myszkowa i Zawiercia to region gdzie niezwykłą popularnością cieszy się prażonka, zwana też pieczonką. Cóż to takiego? To niesamowicie aromatyczna i intensywna w smaku lokalna potrawa pieczołowicie przygotowana od stuleci przez mieszkańców Jury Krakowsko – Częstochowskiej. Choć jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane – to danie jednogarnkowe, a w zasadzie jedno kociołkowe – smak tej potrawy podbija podniebienia największych krytyków.
Jura Krakowsko – Częstochowska oferuje niezmierzone i wciąż nie do końca odkryte bogactwo naturalnej kuchni lokalnej. Okolice Myszkowa i Zawiercia to region gdzie niezwykłą popularnością cieszy się prażonka, zwana też pieczonką. Cóż to takiego? To niesamowicie aromatyczna i intensywna w smaku lokalna potrawa pieczołowicie przygotowana od stuleci przez mieszkańców Jury Krakowsko – Częstochowskiej. Choć jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane – to danie jednogarnkowe, a w zasadzie jedno kociołkowe – smak tej potrawy podbija podniebienia największych krytyków.
Danie cieszy się w regionie ogromną popularnością i uwielbieniem. Dowód? Organizowany co roku „Światowy Festiwal Prażonek”, gdzie wybór odmian pieczonek może wywołać prawdziwy ból głowy. Podczas festiwalu odbywa się także konkurs, w którym wybierane są najlepsze prażonki. Impreza jest także okazją dla lokalnych mistrzów rękodzieła do pokazania swoich wytworów, a całość okraszają ciekawe występy artystyczne
Dotąd Jura Krakowsko – Częstochowska słynęła głównie z turystyki krajoznawczej i kulturowej. „Światowy Festiwal Prażonek” pokazuje, że region ma również szansę na rozwój turystyki kulinarnej. Wszystko za sprawą możliwości posmakowania regionalnej kuchni oraz coraz większej popularności imprez z nią związanych.
Cały artykuł w Aktualnościach Turystycznych