II edycja Polska Food Festival w Bruskeli
Polska Food Festival oferuje odwiedzającym możliwość skosztowania i nabycia polskich specjałów, poznania polskiej kultury, kuchni, a także, za sprawą Polskiej Organizacji Turystycznej, atrakcji turystycznych. Na stoisku POT prezentowało się województwo opolskie, które włączyło się w wydarzenie. Na dzieci czekały kolorowanki i degustacje polskich słodyczy. Drugim ważnym elementem związanym z promocją turystyki było wystąpienie gościa specjalnego Polska Food Festival, województwa śląskiego, reprezentowanego przez Urząd Marszałkowski i Śląską Organizację Turystyczną. Śląsk prezentował na pięknie ozdobionym stoisku Szlak kulinarny „Śląskie Smaki” oraz produkty regionalnych wytwórców.
Na pozostałych stoiskach skosztować można było wielu ekologicznych i regionalnych produktów takich jak miody, wędliny, pierniki czy lokalne cydr i piwo. Na dzieci czekało wiele atrakcji nawiązujących do świąt, w tym warsztaty dekoracji bombek na choinkę. Dużym wydarzeniem był koncert Zespołu Polskiego Marii Pomianowskiej. Na fanów muzyki czekały też występy góralskich kapel „Zwyrtni” i „Czarna Góra”.
Festiwal cieszył się olbrzymim zainteresowaniem mieszkańców Brukseli, dyplomatów, pracowników instytucji europejskich oraz przedstawicieli mediów. W trakcie dwudniowego wydarzenia polskie stoiska odwiedziło kilka tysięcy zwiedzających.
Polska Food Festival został zorganizowany przez Stałe Przedstawicielstwo RP przy UE we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, Instytutem Polskim w Brukseli, Polską Organizacją Turystyczną oraz Województwem Śląskim.