Gdańsk Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2025/2026!
Miasto Gdańsk oficjalnie dołącza do elitarnego grona Europejskich Stolic Kultury Gastronomicznej! Uroczyste przekazanie tego prestiżowego tytułu odbyło się 23 stycznia 2025 roku podczas międzynarodowych targów FITUR w Madrycie. Wyróżnienie przyznane przez Europejską Wspólnotę Nowej Gastronomii to dowód na to, że Gdańsk jest nie tylko miastem o fascynującej historii, ale także miejscem, które smakuje światu.
fot. Visit Gdańsk
Ceremonia przyciągnęła wielu znakomitych gości. Wśród nich znaleźli się Ambasador Monika Krzepkowska, wiceprezydent Gdańska Emilia Lodzińska, Elżbieta Korybut-Daszkiewicz, wiceprezes Gdańskiej Organizacji Turystycznej a także Rafael Anson i Maciej Dobrzyniecki – współprezydenci The European Community of New Gastronomy. Obecna była również Agata Witosławska, Dyrektor Zagranicznego Ośrodka Polskiej Organizacji Turystycznej w Madrycie.
O kulinarną stronę wydarzenia zadbał sam Paweł Wątor, szef kuchni gdańskiej restauracji Eliksir, która w 2024 roku zdobyła prestiżową Zieloną Gwiazdkę Michelin. Goście mogli spróbować dań, które nie tylko zachwycały smakiem, ale i opowiadały historię regionu – bogatego w tradycje, ale otwartego na nowoczesne trendy.
Przyznanie tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej to początek wyjątkowego roku dla Gdańska. Miasto zapowiada liczne wydarzenia, które mają przyciągnąć miłośników dobrej kuchni z całego świata. Na odwiedzających czekają festiwale kulinarne, warsztaty, degustacje oraz konkursy, które uczynią z Gdańska prawdziwy raj dla smakoszy.
"To niezwykłe wyróżnienie jest dowodem na to, że Gdańsk nie tylko pielęgnuje swoje kulinarne dziedzictwo, ale także z powodzeniem łączy tradycję z nowoczesnością" – mówiła Emilia Lodzińska, wiceprezydent miasta.
Tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej otwiera nowy rozdział w historii gdańskiej gastronomii. Miasto, znane z bogactwa tradycji kulinarnych, stanie się teraz inspiracją dla szefów kuchni, krytyków kulinarnych i smakoszy z całego świata. Rok 2025 zapowiada się jako prawdziwa kulinarna podróż – a Gdańsk będzie jej głównym przystankiem.