Dziennikarka kulinarna z Włoch w Warszawie na zakończenie kampanii #Polognam
Podczas pobytu w Warszawie Ramona eksploruje nowoczesne polskie restauracje, bary mleczne oraz targi z żywnością regionalną. Podróż jest na bieżąco relacjonowana w social mediach instagramerki i została zorganizowana przy współpracy ze Stołecznym Biurem Turystyki oraz znanym włoskim portalem kulinarnym Ricette della Nonna i portalem podróżniczym PaesiOnLine, gdzie pojawią się relacje z podróży.
#Polognam to zakrojona na szeroką skalę kampania internetowa skierowana do konsumentów, której celem było zaprezentowanie Włochom szerokiej gamy polskiej tradycji i oferty gastronomicznej. Poczynając od potraw znanych od wieków, kończąc na rozkwitającym zapleczu gastronomicznym w największych polskich miastach. Zagraniczny Ośrodek POT w Rzymie przez kilka miesięcy angażował włoskich turystów w poznawanie Polski przez pryzmat tego, co przez Włochów cenione i poszukiwanie najbardziej – kuchni. Istotną częścią przedsięwzięcia był instagramowy konkurs, w którym użytkownicy mieli okazję przygotować jedno z dań kojarzonych z Gdańskiem, Warszawą lub Krakowem, a później uwiecznienie go na zdjęciu.
Dania zostały wybrane i zaproponowane przez bloggerów kulinarnych Federicę Piersimoni @federchicca i dziennikarza Giulio Rossiego z portalu Ricette della Nonna, którzy odwiedzili Polskę w poszukiwaniu tradycyjnych i oryginalnych przepisów już w maju. Uczestnicy mieli do wyboru przepis na chłodnik, pierogi oraz pstrąga z jabłkami. Zaangażowanie było zaskakujące, lubiący gotować Włosi przesłali przeszło 60 propozycji konkursowych.