Cooking class w Rzymie, czyli kulinarna podróż do Warszawy
Zagraniczny Ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej w Rzymie promuje polską ofertę gastronomiczną, rozpoczynając w stolicy Włoch serię warsztatów kulinarnych dla włoskich dziennikarzy. W czwartek, 7 marca w nowoczesnych przestrzeniach Eataly, szef kuchni Sebastian Maliszewski z warszawskiej restauracji Opasły Tom zabrał uczestników spotkania w kulinarną podróż do Polski, pokazując bogactwo smaków, lokalne sezonowe produkty oraz wyrafinowane, współczesne i nieoczywiste oblicze polskiego dziedzictwa gastronomicznego.
Włoscy dziennikarze byli zachwyceni różnorodnością polskiej kuchni, odkrywając dotąd nieznane im smaki. Wśród przygotowywanych dań znalazły się m.in. krokiet ziemniaczany z piklowanym koprem włoskim z cytryną, kwaśną śmietaną, wędzonym węgorzem z Hali Mirowskiej i kawiorem Antonius, a także pierogi z kaczką i grzybami. Ponadto szef kuchni zaproponował tradycyjny polski bigos, a na deser polskie mazurki.
To wydarzenie jest początkiem niezwykłej i oryginalnej podróży w poszukiwaniu polskich smaków, a wraz z nimi polskiej kultury, historii i nowoczesnego oblicza niezwykle atrakcyjnego kraju, który dumnie pamięta o swojej przeszłości i odważnie patrzy w przyszłość. Warszawa jest tego doskonałym przykładem, połączeniem tradycji i nowoczesności, a kuchnia Sebastiana Maliszewskiego czerpie z tradycji rodzinnej, by rozwinąć się dzięki najświeższym światowym trendom kulinarnym. Ważnym akcentem jest dla nas możliwość podkreślenia, jak bardzo współczesna kuchnia polska czerpie z terytorium, ze świeżych produktów sezonowych, odkrywając tym samym bogactwo lokalnych smaków. Włosi są bardzo wymagającym odbiorcą, ale właśnie takie przedstawienie naszego dziedzictwa gastronomicznego trafia do ich serc. Przez żołądek, oczywiście – mówiła podczas warsztatów Barbara Minczewa, dyrektor Zagranicznego Ośrodka Polskiej Organizacji Turystycznej w Rzymie.
Na warsztatach obecna była Ambasador Polski we Włoszech Anna Maria Anders, która z zainteresowaniem przyglądała się pracom w kuchni i śledziła kulinarne postępy włoskich dziennikarzy. W spotkaniu wzięli udział również przedstawiciele Warszawskiej Organizacji Turystycznej i Stołecznego Biura Turystyki, Kregliccy Restauracje i Catering, z udziałem Olgi Kręglickiej oraz Polskie Linie Lotnicze LOT. Rzecznik prasowy PLL LOT Krzysztof Moczulski przypomniał, że w październiku ubiegłego roku ponownie uruchomiono bezpośrednie połączenie między Rzymem Fiumicino a warszawskim lotniskiem Chopin.
Partnerami wydarzenia w Rzymie była Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej we Włoszech, Warszawska Organizacja Turystyczna, Stołeczne Biuro Turystyki, Kręgliccy Restauracje i Catering oraz Polskie Linie Lotnicze LOT. Zapewnili oni uczestnikom nagrody w postaci vouchera na lot FCO-WAW-FCO, study tour po Warszawie oraz menu degustacyjnego dla dwóch osób w restauracji Opasły Tom.
W planach na 2024 rok ZOPOT w Rzymie ma jeszcze dwa wydarzenia, podczas których to Poznań i Kraków - pozostałe dwa polskie miasta ujęte w przewodniku Michelin, będą głównymi bohaterami programu i zaoferują dalsze możliwości poznania polskiej kultury i tradycji gastronomicznej, odkrywania jej dziedzictwa i współczesnych reinterpretacji.