Co zjemy na XV Festiwalu „Śląskie Smaki”
Żur śląski na maślance z białą kiełbasą, żebroczka ze szpyrkami, placki pieczone na blasze ze szpyrkami czy kociołek gajowego z mięsem z daniela i lanymi kluskami – to tylko niektóre z potraw serwowanych podczas tegorocznej edycji festiwalu „Śląskie Smaki”. Dania przygotowują m.in. restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Na odwiedzających czekać będę również produkty regionalne, a wśród nich lokalne miody, przetwory mięsne i owocowe, sery owcze i kozie , ciasta i ciasteczka, lody rzemieślnicze i najróżniejsze domowe ciasta.
Każdej edycji festiwalu towarzyszy konkurs kulinarny. W tym roku jego uczestnicy powalczą o Złotą, Srebrną i Brązową Zopaskę (fartuch) w jednej z trzech kategorii:
- potrawa regionalna,
- produkt lokalny,
- potrawa lub produkt inspirowany tradycją.
Program festiwalu:
13:00 – rozpoczęcie
13:15 – koncert zespołu Singers
14:00-15:00 – Krzysztof Respondek w programie muzyczno-kabaretowym
15:00-16:00 – „Barbara lubi rabarbar w Raciborzu”, czyli pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Agnieszki Jasińskiej (uczestniczki programu Hell’s Kitchen)
16:00 - 17:00 – koncert zespołu Video
17:00 - 17:30 – wręczenie nagród w konkursie kulinarnym
17:30 - 18:00 – koncert zespołu Singers
18:00 - 19:00 – „Bitwa Smaków”, czyli pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Marii Pietruszki (uczestniczki programu Zamiana Szefów Kuchni)
19:00 – koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny
Wydarzenie objął patronatem prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Rafał Szlachta.
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” zwyciężył w konkursie EDEN w 2015 roku, a w 2013 roku otrzymał certyfikat POT w konkursie na Najlepszy Produkt Turystyczny.
Więcej informacji o szlaku i festiwalu można znaleźć na stronie: www.slaskiesmaki.pl.