en
en
Kontakt

Nabór wniosków na dofinansowanie branży HoReCa przedłużono do 14 października

horeca1.jpg

O wsparcie mogą ubiegać się mikro-, mali i średni przedsiębiorcy, którzy na dzień 31 grudnia 2019 r. lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadzili i nadal prowadzą działalność gospodarczą w ramach sektora hotelarstwo, gastronomia, turystyka, kultura, określoną kodem Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) wskazanym w regulaminie konkursu. Dofinansowanie przeznaczone jest dla przedsiębiorstw, które w latach 2020–2021 odnotowały spadek obrotów o co najmniej 20%, liczonych rok do roku. To najistotniejsza zmiana – próg obrotów został zmniejszony, co jest korzystne dla przedsiębiorców z branży, którzy w związku z prowadzoną działalnością znaleźli się w okresowych trudnościach.

Wsparcie mogą otrzymać podmioty, które prowadzą działalność definiowaną kodem PKD (lista kodów PKD wskazana jest na stronie działania) i mają ten kod wpisany w podstawowej lub w dodatkowej działalności przedsiębiorstwa wnioskodawcy.

Co ważne, zrezygnowano z obowiązkowego spełnienia przez wnioskodawcę warunku posiadania przeważającego kodu PKD prowadzonej działalności w ramach sektora HoReCa, turystyka, kultura. Wystarczający jest kod PKD wpisany w KRS albo w CEiDG w dodatkowej działalności.

Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych przedsięwzięcia MŚP wynosi 600 000,00 zł. Maksymalna kwota wsparcia na przedsięwzięcie MŚP to 540 000,00 zł. Maksymalna intensywność wsparcia przedsięwzięcia MŚP nie może przekroczyć 90% kosztów kwalifikowalnych. Firmy będą mogły przeznaczyć dofinansowanie na koszty inwestycyjne, technologie cyfrowe, usługi szkoleniowe i rozwojowe.

Więcej informacji i pełna lista dostępna jest na stronie internetowej: https://kpo.parp.gov.pl/component/grants/grants/inwestycje-w-dywersyfikacje-dzialalnosci-sektora-horeca-oferta-dla-przedsiebiorcow

Do góry