en
en
Kontakt

Przez żołądek do serca Francuzów

270x136_image1_3.jpg

Kierując się tym popularnym przysłowiem nasz ośrodek w Paryżu przygotował dwie imprezy promujące kuchnię polską, zaadresowane do mediów francuskich i do francuskiej branży turystycznej. 3 października w restauracji Table Ronde, we współpracy z Instytutem Polskim w Paryżu, została zorganizowana prezentacja kuchni i produktów regionalnych Małopolski w propozycji szefa kuchni Adama Chrząstowskiego z krakowskiej restauracji Ed Red.Wokół stołu przy którym szef kuchni przygotowywał wykwintne dania, zebrali się dziennikarze z Elle, Maxi Cuisne, Maisons Côté-Est, Le Parisien, Les Echo, a wydarzenie było filmowane przez operatora pierwszego programu telewizji francuskiej TF1 i France 24.


Natomiast 23 października w Atelier des Sens, oryginalnym miejscu łączącym funkcje sklepu proponującego produkty kuchenne (m.in. polska ceramika z Bolesławca na głównej wystawie) i atelier, w którym organizowane są szkolenia i pokazy kulinarne, wokół szefa kuchni Ambasady Polskiej w Paryżu Pana Jarosława Widło zebrało się 18 agentów podróży reprezentujących tour operatorów, specjalizujących się w organizacji podróży do Polski: Nouvelles Frontières, TUI France, Amslav Tourisme, Thomas Cook, Arts et Vie.

Tym razem zaproponowane menu zorganizowane było wokół tradycyjnej I domowej kuchni polskiej. Zaproszeni goście, po założeniu fartuszków zabrali się, pod czujnym okiem szefa, do zawijania gołąbków. Następnie poznali tajniki przygotowania zupy ogórkowej, a na deser zaproponowane zostały racuchy z jabłkami.

image3 3

Takie spotkania są okazją do zaproponowania tematów kulinarnych dziennikarzom, czego efektem są podróże prasowe. Już w grudniu br. do Krakowa przyjedzie dziennikarz z Maxi Cuisine. Agenci podróży zgodnie stwierdzili, że kuchnia polska jest ważnym elementem każdego programu podróży I argumentem, który pomaga w decyzji o podróży do Polski. Jedna z uczestniczek obydwu prezentacji jest w trakcie realizacji ksiązki na temat kuchni polskiej i spotkania te zainspirowały autorkę do kontynuowania poszukiwań I rozszerzania tematyki przygotowywanej książki. Obydwie prezentacje były swego rodzaju podróżą kulinarną do Polski, wywołały ciekawe dyskusje wokół stołu, wymianę zdań I informacji na temat Polski i tak, jak oczekiwaliśmy wzbudziły duże zainteresowanie tematem polskiej kuchni i Polską.

Do góry