Polska kuchnia w Paryżu
Paryski ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej w Paryżu po raz kolejny zorganizował pokaz polskiej kuchni w paryskim atelier „Chef Martial". Tym razem gościł francuski kucharz z krakowskiej „Sztuki". Fabrice zademonstrował przed licznymi przedstawicielami francuskiej branży turystycznej swój niezwykły kunszt w przygotowywaniu dań. Goście uczyli się lepienia pierogów, gotowania prawdziwego barszczu, robienia maczanki i pieczenia sernika.
Nie było to zadanie łatwe, nawet dla francuskiego kucharza spod Wawelu, a to głównie z uwagi na to, że te proste dania, jak barszcz czy sernik są we Francji zgoła egzotyczne. Trudno tutaj o biały ser a buraki też nie są tak łatwo dostępne w szerokiej sieci sprzedaży. - Być może dlatego warto przekonywać Francuzów do polskiej kuchni bo to jest świetna promocja naszego kraju - mówi dyrektor ośrodka POT w Paryżu Tomasz Rudomino - Nasza kuchnia jest fantastyczna, bogata i różnorodna. Może śmiało równać się z francuską. To procesy historyczne i polityczne sprawiły, że w tej dziedzinie musimy wciąż się dobijać do światowej czołówki. Ale fakty, czyli poszczególne dania, bronią się same!
Wkrótce będą kolejne prezentacje polskiej kuchni na ziemi francuskiej dla niektórych regionów i miast - zapowiada Tomasz Rudomino.