"Opolski Bifyj. Przyjazny Przewodnik Kulinarny" zdobywcą Nagrody Magellana 2015
„Opolski Bifyj. Przyjazny Przewodnik Kulinarny” został nagrodzony główną nagrodą w konkursie na Najlepszą Publikację Turystyczną 2015 roku w kategorii Przewodnik Kulinarny. Przewodnik autorstwa Elżbiety Tomczyk-Miczki i Piotra Mielca, wcześniej już został wyróżniony w konkursie „Róże Regionów” podczas zeszłorocznych targów Tour-Salon w Poznaniu
Redakcja „Magazynu Literackiego KSIĄŻKI” już po raz ósmy przyznała doroczne Nagrody Magellana. Ideą konkursu jest wyróżnianie wydawców wartościowych publikacji, wyróżniających się starannością o turystyczną jakość, rozbudzających pasję podróżowania oraz wychowujących nowe pokolenia globtrotterów.
Uroczystość wręczenia Nagród odbędzie się 19 maja o godz. 15.00, w trakcie Warszawskich Targów Książki (Stadion Narodowy, sala Paryż C). W tegorocznej edycji o nagrody rywalizowało 45 tytułów zgłoszonych przez 20 firm wydawniczych.
Szlak Kulinarny "Opolski Bifyj" to utworzona przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną fascynująca, pełna różnorodnych smaków podróż po regionie. Chęć ratowania od zapomnienia tradycyjnej kuchni Śląska Opolskiego, a także jej historii i lokalnych zwyczajów, które towarzyszyły jej powstawaniu, stała się główną inspiracją do powołania Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”. Podążanie Szlakiem Kulinarnym pozwoli poznać Województwo Opolskie „od kuchni”, tej regionalnej, prezentując związane z nią obrzędy. Znajdujące się na Szlaku obiekty to miejsca zarówno zabytkowe i wpisane w historię regionu, obiekty prowadzone z pasją od pokoleń, jak również nowopowstałe restauracje.
Więcej informacji o szlaku na stronie: Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej
Zapraszamy do przeczytania artykułu: "Nagroda literacka dla opolskiej ROT"