O tożsamości kulinarnej i nie tylko...
Walory kulinarne naszego kraju i sposoby przekształcenia ich w wysokiej jakości produkt turystyczny były tematem Dnia Eksperckiego Polskiej Organizacji Turystycznej na Targach Regionów i Produktów Turystycznych Tour Salon w Poznaniu. W warsztatach zatytułowanych "Jak uczynić z restauracji ambasadę smaku miasta, regionu, kraju, czyli jak przyciągnąć i co zaoferować turyście w restauracji" uczestniczyło kilkudziesięciu restauratorów ze szlaków kulinarnych, touroperatorów, samorządowców i hotelarzy.
Kamila Łuczyńska-Wilczek odpowiadająca za Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne" utworzonego z inicjatywy Polskiej Organizacji Turystycznej wyrażała przekonanie, że zainteresowany kulinariami turysta w naszej gastronomii poszukuje charakterystycznych dla danego regionu dań oraz zapowiedziała kolejną debatę podczas kwietniowych targów Agrotravel w Kielcach.
Na poznański Dzień Ekspercki prezentacje przygotowali: Hubert Gonera, dyrektor firmy Landbrand, Barbara Tekieli (na zdjęciu powyżej), wieloletnia dyrektorka Stołecznego Biura Turystyki i dziennikarka turystyczna, Sergiusz Hieronimczak (na zdjęciu poniżej) - szef kuchni restauracji R&D Foods Poznań. Praktyczny punkt widzenia, przedstawiali na Tour Salonie reprezentanci Opolszczyzny. Propagowali oni nowy szlak kulinarny Opolski Bifyj i oferty turystyczne restauracji członkowskich. Dziś na ten produkt składa się oferta 19 członków, którzy kultywują tradycję kuchni Śląska Opolskiego. W przygotowaniu jest Opolski Klub Smakosza, w którym będzie zawierać szereg propozycji lojalnościowych dla turystów przemierzających ten szlak. Katarzyna Szydełko - Specjalista do spraw turystyki OROT w Opolu wyjaśniała, że słowo "bifyj" to w jej regionie nazwa tradycyjnego kuchennego kredensu.
Spotkanie zainteresowanych turystyką kulinarną na poznańskim Tour Salonie trwało o wiele dłużej niż to planowano. Jednej koncepcji nie wypracowano. Eksperci byli jednak zgodni, że w gastronomii nastawionej na ten rodzaj turystyki ceny nie mogą być niskie. Mają być rozsądne i adekwatne do jakości serwowanych potraw.
Relacja z wydarzenia: http://aktualnosciturystyczne.pl/pot/turystyka-kulinarna-polski-hitq