en
en
Kontakt

Konsorcjum promowało będzie polską kuchnię, a nie kuchnię w ogóle

Sz.P. Agnieszka SikorskaRozmowa z Agnieszką Sikorską, dyrektorką biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.

Aktualności Turystyczne: - Jak dalece doświadczenia ŚOT mogą mieć zastosowanie przy budowaniu działań powołanego przez Polską Organizację Turystyczną konsorcjum polskich szlaków kulinarnych?

Agnieszka Sikorska: - Uważam, że Śląskie posiada już pewne doświadczenia w tej dziedzinie. Na początek odwołam się do przykładu „Szlaku zabytków techniki”, pierwszego produktu turystycznego nagrodzonego Złotym Certyfikatem POT. Dziedzictwo postindustrialne może, co prawda, wydawać się tematycznie odległe od kultury kulinarnej, ale w istocie uprzemysłowienie regionu miało ważki wpływ na sposób, w jaki odżywiali się jego mieszkańcy. Sama zaś organizacja szlaku pod wieloma względami dostarcza analogii, wskazówek, uniwersalnych zasad stosowanych przy podejmowaniu podobnych przedsięwzięć. Udało nam się pod jedną identyfikującą marką zgrupować obiekty poprzemysłowe, które wcześniej, każde z osobna, starały się zyskać zainteresowanie turystów. Analogiczny sposób postępowania towarzyszył tworzeniu szlaku kulinarnego „Śląskie smaki”. Czytaj więcej...

Do góry