Eksperci Śląskich Smaków
Sobota, 4 czerwca, upłynęła katowiczanom na smakowych doznaniach. Właśnie wtedy na katowickim rynku Śląska Organizacja Turystyczna poszukiwała Ekspertów Śląskich Smaków. Które konkursowe potrawy uwiodły naszych jurorów?.
W konkursowych zmaganiach udział wzięły 23 drużyny – amatorzy, profesjonalni kucharze i uczniowie szkół gastronomicznych. Jurorzy mieli naprawdę trudny wybór. Bo jak porównać comber z królika z popcornem z kaszy? Albo śledzia w pianie z maślanki z oscypkiem z rabarbarem, maliną i słoniną? Smaków było wiele, ich aromat unosił się nie tylko nad rynkiem, przyciągając tłumy katowiczan. Jurorzy stanęli na wysokości zadania i tuż po godz. 17 ze sceny wyczytano ich werdykt. Lista lureatów
Jednak konkurs kulinarny to nie jedyna atrakcja XI Festiwalu Śląskie Smaki. Setki katowiczan przyglądały się Bitwie Smaków, w której Remigiusz Rączka i Marcin Czubak mierzyli się na dania przygotowane z tradycyjnego śląskiego krupnioka. Jeszcze większą publiczność zgromadził Zespół Pieśni i Tańca im. Stanisława Hadyny.
Organizatorami XI Festiwalu Śląskie Smaki są Śląska Organizacja Turystyczna i Miasto Katowice.
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki jest zwycięzcą konkursu EDEN w 2015 roku a w 2013 roku otrzymał certyfikat POT w konkursie na Najlepszy Produkt Turystyczny.
Więcej informacji o XI Festiwalu Śląskie Smaki na www.slaskiesmaki.pl