Najlepsze pamiątki turystyczne z regionów
V EDYCJIA KONKURSU „TURYSTYCZNA PAMIĄTKA
Z REGIONU” 2008 ROKU
W KATEGORII WYROBÓW SYMBOLIZUJĄCYCH REGION, MIEJSCOWOŚĆ LUB LOKALNĄ TRADYCJĘ
NAGRODĘ OTRZYMUJE:
1. Ryszard Pietrzak z Barczewa (woj. warmińsko-mazurskie) za RZEŹBIONĄ ŻAGLÓWKĘ z napisem Warmia i Mazury. Żaglówka to rozpoznawalny symbol regionu-oficjalnie znajduję się również w logo Warmii i Mazur
WYRÓŻNIENIA OTRZYMUJĄ:
- Huta Szkła Artystycznego Taras Krynicki z Olsztynka (woj. warmińsko-mazurskie) za Warmińską Królewnę Łynę
- Katarzyna Pierwienis z Białegostoku (woj. podlaskie) za serię pamiątek turystycznych z regionalnym motywem „śledzika białostockiego” symbolu nawiązującego do specyficznej odmiany języka mówionego w Białymstoku oraz innych regionach województwa podlaskiego
- Małgorzata i Krzysztof Piela z Torunia za „Świeczniki z Torunia” (woj. kujawsko-pomorskie) które wyróżnia charakterystyczny i niepowtarzalny kształt
- Małgorzata Cwalina Prezes Stowarzyszenia „Wiedza, Rozwój, Praca” w Srokowie (woj. warmińsko-mazurskie) za Maskotkę gminy Srokowo - BOBRA, wykonanego z brązowego futra, Bóbr przepasany jest szarfą z napisem Srokowo i herbem Gminy
W KATEGORII ARTYSTYCZNE DZIEŁA Z LOKALNYM MOTYWEM
NAGRODĘ OTRZYMUJE:
1. Maria Madanowska z Kocierzewa Południowego (woj. łódzkie) za ręcznie haftowaną: CHUSTĘ, ETUI NA TELEFON, KOLCZYKI, WISIOREK ORAZ PASEK. Wszystko wykonane metodą z motywami typowymi dla regionu łowickiego. Biżuteria jest pierwowzorem ozdób sprzedawanych w prestiżowych salonach jubilerskich
WYRÓŻNIENIA OTRZYMUJĄ:
1. Dorota Pacanowska z Tarnowa (woj. małopolskie), za „AŻUROWE JAJO Z HERBEM TARNOWA” pamiątka wykonana jest ręcznie z wydmuszki jaja gęsiego przez wywiercanie otworów w nieutwardzonej skorupce. Jaja są barwione i malowane farbami syntetycznymi. Motywy nawiązują do herbu Tarnowa - Leliwy, który przedstawia półksiężyc oraz sześcioramienną gwiazdę
2. Elżbieta Wierdak z Krakowa (woj. małopolskie) za ETUI NA TELEFON KOMÓRKOWY, które łączy nowoczesne zapotrzebowanie z elementami tradycyjnego ludowego haftu. Oparte jest na gorsetach krakowskich haftowanych na aksamicie zdobionych koralikami, cekinami i chwostami. Etui z haftem opartym na motywie z gorsetu typu modlnickiego oraz Etui z haftem opartym na motywie z gorsetu typu bronowickiego
3. Grażyna Jarosz Gminny Ośrodek Kultury w Suścu (woj. lubelskie) za „Szumka z Roztocza”. Szumek jest wykonany między innymi z szyszek i żołędzi
W KATEGORII WYTWORÓW SZTUKI KULINARNEJ I REGIONALNYCH PRZYSMAKÓW O UNIKALNEJ RECEPTURZE
NAGRODĘ OTRZYMUJE:
1. Marek Szpak Mieszkaniec Starego Waliszowa na Dolnym Śląsku (woj. dolnośląskie) za „Karpia wędzonego po Waliszowsku”. To wyjątkowa potrawa podawana na aromatycznym sianie powstałym ze skoszonych ziół i traw Waliszowskiej łąki, przygotowana jest wyłącznie z naturalnych składników
WYRÓŻNIENIE OTRZYMUJE:
1. Andrzej Józef Kudlicki z Tomaszowa Lubelskiego (woj. lubelskie) za Sosnówkę Roztoczańską – oryginalna nalewka na młodych pędach sosny wg własnej receptury pozyskanej w samym sercu Roztocza – najbardziej ekologicznym miejscu – znajdującym się z dala od obszarów skażonych cywilizacją